Rozhovor pro Konoptikum. Vyšlo 21. března 2012. Aktualizace rozhovorem ze dne 14.dubna 2015. Tzn. 7 let po pozdravu excelentního vědce Alberta Hofmanna z Basileje, který Dušanu Dvořákovi a 21.3.2008 uveřejněným stránkám www.konopijelek.cz 14.dubna 2008 popřál ve svých 102 letech zdar, sílu a vítězství.




Černé klapky na očích spravedlnosti apodmínka pro Dušana Dvořáka (aktualizace rozhovotem 14.4.2015)

Trest za pomoc nemocným Dušana Dvořáka neminul. Nejvyšší soud potvrdil loňský rozsudek, kdy Dvořák dostal za pěstování konopí podmínku. V dohledné době ho čeká další podobný proces.

Případ Dušana Dvořáka je těžko uvěřitelný. Kvůli pomoci nemocným tráví pěstitel léčebného konopí poslední roky před soudy. Soudní moc jej už dokonce uznala vinným. Loni na jaře za nedovolenou výrobu a nakládání s omamnými a psychotropními látkami dostal u brněnského krajského soudu podmíněný trest osmadvacet měsíců s odkladem na dva a půl roku. Tento verdikt v uplynulých dnech posvětil také Nejvyšší soud. Čekat ho však může i trest nepodmíněný. V březnu ho u prostějovského soudu čeká další proces, protože v pěstování pokračoval. Policie mu na jeho zahradě v Ospělově na Prostějovsku zabavila vzrostlé rostliny konopí, usušený materiál, masti a tinktury již třikrát.

Média nedávno informovala o Vašem neúspěchu. Nejvyšší soud totiž potvrdil loňský rozsudek Krajského soudu v Brně, kdy jste dostal za pěstování konopí podmínku. Je to opravdu neúspěch, či Vás nadále hřeje to, že konopí, které rostlo na Vaší zahradě, sloužilo výhradně k léčbě desítek těžce nemocných lidí?
Nejvyšší soud mé dovolání proti rozsudku odmítl. Podal jsem tak podnět Evropské komisi pro porušení práva Společenství a podle posledního sdělení z Bruselu se jím bude komise 22.února 2012 zabývat. Připravujeme rovněž ústavní stížnost, čímž doložím, jakým hrubým způsobem státní orgány porušily zákony, mezinárodní úmluvy a řadu článků dvou ústavních zákonů. Budu žádat zrušit všechny trestní paragrafy týkající se nepovoleného pěstování konopí nad 0,3% THC a výroby drog. Narušují totiž ústavní pořádek země. Kdyby se ústavní soud stavěl také do role ochránce drogové a farmaceutické mafie, což nepředpokládám, je  ještě  možné dovolávat se na soudy evropské. Jiné než jsem já by nejspíše už zavřeli, protože já jsem odsouzen, obžalován, obviněn, ale soudruzi na soudech si asi uvědomují, že přestřelil. 

Je to paradox. Pomohl jste několika lidem, k tomu všemu Vám kriminalisté nikdy neprokázali, že byste marihuanu předával do špatných rukou. Existuje tedy vůbec způsob, jak se bránit?
Media včetně veřejnoprávních k této státní zvůli mlčí. Je to úmorná papírová válka. Bránit se můžeme jedině právně. Adekvátní obranou by však bylo zalít všechny poslance v parlamentu  močůvkou a hnojem, aby už lidem nemohli nikdy škodit a do voleb by se přihlásili ti, kteří funkci berou jako službu občanům, ne jako koryto. 

Váš případ je exemplární příklad toho, jak stydlivě může fungovat spravedlnost v Česku. Vaši zastánci například požadovali, aby nadřízené orgány se státním zástupcem Ivo Černíkem, který měl případ na starosti, pro jeho pochybení zahájily kárné řízení. Ministr spravedlnosti nakonec na postupu státního zástupce našel pouze jedinou chybu, a to Černíkovo zamítnutí Vašeho odvolání proti pokutě za špatné omluvení z výslechu na policii. Co se při takovém vývoji dostavuje? Zmar, naštvání, smích, slzy?
Hlavně je to neskonale únavné. Kromě trestních kauz vedu se státem přes třicet správních řízení. Zákonitě tak nemáte čas dělat cokoliv jiného. Desetisícovou pokutu za špatnou omluvu policii k výslechu, kterou prostějovský státní zástupce posvětil, uznal ministr spravedlnosti jako právně nepřípustnou a doložil porušení zákona. Z jeho podnětu tento měsíc zasedá Nejvyšší soud, aby rozhodnutí státního zástupce zrušil. 

Rozsudky se týkají stíhání zahájeného proti Vaší osobě poté, co v roce 2009 sklidila policie na  zahradě v Ospělově osm set rostlin konopí. Jak je Vaším zvykem nezvadl jste se a pěstoval jste dál. "Činila" se však i policie, která Vaši zahradu navštívila i v následujících dvou letech. Nyní Vás tak čeká další soud, jehož první stání se bude odbývat v březnu. Jaké to je vstávat s tímto vědomím?
Z hanáckých zločinců si nic nedělám. Napsal jsem jim, že se k soudu nedostavím, protože mne přece nemohou soudit vrazi v talárech. Minulý měsíc jsem podal stížnost ministrovi spravedlnosti pro porušení zákona prostějovským soudem a státním zastupitelstvím pro hrubý střet zájmů. Současně jsem ministra spravedlnosti požádal o prošetření zákonnosti postupu Nejvyššího soudu, neboť odmítnutím mého dovolání nejvyšší soud porušil zákony a právo na spravedlivý proces. 

Promiňte, neodpustím si odborný výklad, kdy podle zákona musí být další trest za stejný čin přísnější než první. Tentokrát Vám hrozí i nepodmíněné vězení..
To vůbec neřeším. Doufám, že se brzy karta obrátí a budou souzeni ti, kteří spáchali taková zvěrstva. Pokud totiž občané nebudou vymáhat svá práva, vládnoucí mafie je semele jako v kafemlejnku a spravedlnosti se nedovolají. To pochopitelně neplatí jen v případě konopí. Zločinci, co nám vládnou, se musí po zásluze bát, že by je občané mohli vyházet z oken na dlažbu. Komanči zabíjeli lidi veřejně, tito papaláši to dělají administrativně, takžety tisíce mrtvých a zmrzačených lidí ani nevidíte a uplacená media tu jejichlež ještě pokryjí. 

V kontrastu s Vaším případem stát nyní připravuje změnu zákona, aby konopí k léčbě bylo povoleno. Předepisoval by ho lékař a pěstovali pěstitelé s licencí. Co na to říct?
Vládní projekt „Marihuana do lékáren“ je strašný podvod stejných rozměrů jako ACTA. Léčivé konopí především není žádná marihuana a to, co užívá například epileptik nebo parkinsonik, z toho by si žádný kuřák marihuany nezahulil. Chyb však v tomto projektu najdeme nespočet. Už jen to, že ti takzvaní odborníci zakázali léčbu dětem a mladistvým. Copak děti nemají rakovinu, atopický ekzém? Další paradox. Odkdy mají být nemocní pod kontrolou policie? Copak nemocným vydají v lékárně půl kila marihuany, aby si mohli udělat kvalitní mast? Je to hnus a lidi to ještě oslavují jako vítězství. Běžte se jako já zeptat lékárníků a lékařů, co na to říkají. Jsou z toho v šoku, protože o marihuaně nic nevědí. Vůbec nevědí, že existuje několik genetik konopí, že mají mnohdy protichůdné účinky. Uniká jim také, jak důležitý je  individuální přístup a individuální snášenlivost. Nevědí, co jsou kanabinoidy, či jaké odrůdy a jaké množství konopí se na kterou nemoc užívá. Zločinci ve vládě a parlamentu roky plivali občanům do tváře a na nemocné posílali policajty. Teď, až si dohodli kšefty, poženou očipované nemocné pro nějakou marihuanou do lékáren. Přitom mnozí z nich se umí zaopatřit sami a mnohem lépe a žádnou marihuanu nežádají. Naprostá většina seniorů na vesnicích pěstuje konopí kvůli mastičkám. Jestli mají papaláši představu, že to v Česku bude jako v USA, kde je lékárna v podobě cofeeshopu, jaký najdeme v Amsterdamu, kde máte na výběr všemožné modely marihuany, pak je to nejen odborně naprosto špatně, ale i podvod na národním hospodářství a ústavním pořádku země, kdy má prioritu firma, nikoliv občan. Považuji projekt „Marihuana do lékáren“ za enormní zločin a divím se, že se proti tomu občané hlasitěji neozvou a neburcují na poplach. 

V dubnu si v českých kinech odbude premiéru dokument Rok konopí, v němž hrajete jednu z autentických rolí. Mohla by tato věc, jako je dokumentární film, pomoci Vašemu případu?
V roce 2010 jsme ve vlastní produkci natočili dokumentární film Konopné pašije, ve kterém vystupují onkologičtí „kriminálníci“. Byli tak strašně zlí, až si pěstovali konopí. Přestože to nemocným, mně osobně nebo naší rodině film nijak fakticky nepomohl a dokonce dva lidé z toho filmu již byli policejně zdravotnickým systémem zabiti jak psi, význam film měl a nadále má. Přednějde o osvětu a vnitřní imperativ k těmto zločinům, tedy nebát senemlčet a doložit svědectví. 

Co ve filmu diváci ve spojitosti s osobou Dušana Dvořáka uvidí? Budou to záběry ze soudních procesů, či záběry, kterak Vám policie zabavila konopí?
Film jsem ještě jako celek neviděl. Točil se dva roky a byly to kilometry materiálu, takže poslední půlrok se jenom stříhalo. Vím jen, že ve filmu můžete například vidět scénu, jak s kolegy sbíráme rumištní konopí. Každý vidí, že to není žádná marihuana, přičemž nemocným s počátečními stádii roztroušené sklerózy velmi efektivně pomáhá a hlavně je bez sekundárních rizik jako u jedovatého zboží v lékárnách. Když ale pak povezete takové rumištní konopí v dodávce domů usušit a zastaví vás policie, skončíte například ve vazbě. 

Jak se Vám spolupracovalo se štábem producenta Jana Hrnčíře? 
Skvěle. K filmu přistupoval bez předsudků a poctivě. Honza Hrnčíř byl dokonce s celým štábem v Izraeli, aby se podíval, jak to dělají jinde. Snažili se vyslechnout všechny možné strany, i když jim politici a celý ten takzvaný expertní tým podvodníků z projektu „Marihuana do lékáren“ mizel zadními vchody, aby nemuseli hovořit na kameru. Sice ho to stálo strašně moc peněz, ale nevzdal to. Doufám, že se film bude divákům líbit a aspoň pár lidem se rozsvítí v kebuli. 

Víte, já to celé dělal vědomě, takže si vlastně můžu stěžovat jen sám na sebe. Když v lednu 2008 Nejvyšší soud v případě paní Marie Brodské řekl, že pěstovat a léčit se konopím není v rozporu se zákonem, okamžitě jsme adresovali žádost parlamentu podepřenou právním rozkladem ústavy. Společně s nemocnými, vědci, právníky, lékaři, umělci a dalšími občany jsme řekli, ať poslanecká prasata okamžitě zastaví zneužívání ze strany policajtů. Nemile nás překvapilo a zároveň nakoplo jaro roku 2008, kdy začalo trestní stíhánípaní Libuše Bryndové
V té době jsem si řekl, že se do celé věci opřu plnou parou a otestuji zákony a práva občanů v exemplárním případě. Začal jsem tak žádat policii o spolupráci, vše hlásil a dělal otevřeně, jak to považuji za normální. Na tohle ovšem soudruzi na úřadech nebyli připraveni a jak je vidět, neví co s tím. Za desetinu toho, co jsem dělal a dělám, sedí jiní roky ve  vězeních jako například zcela nevinný Miloslav Tetour.  
Doufám, že ústavní soud mi dá za pravdu a bude brzy všude růst konopí svobodně a všichni tito vězni budou propuštěni. 

Bude to právě osoba Dušana Dvořáka, proč vidět tento film?
To doufám ne. Kdo by chodil do kina na vypelichaného krocana. 

21. března 2012, http://konoptikum.cz/


21. března 2008 došlo na základě rozhodnutí více než 15 let v cannabisterapii školeného Dušana Dvořáka, MMCA (viz reference) ke zveřejnění právního, přírodovědného a národohospodářského výzkumu www.konopijelek.cz